10 tips voor het winnen van de leukste pubquiz van Nederland

Pubquizzen zijn razend populair in Nederland. Honderden cafés spelen tenminste één keer per maand een pubquiz.

Dit zijn hele leuke avonden, maar vaak gaan steeds dezelfde teams er met de winst van door. Alles leuk en aardig, maar na 5 jaar quizzen wil je nu ook wel een keer eeuwige roem verdienen!

Een blog speciaal voor mensen die helemaal klaar zijn met dat ene team dat elke pubquiz wint…

Hoe je dat voor elkaar gaat krijgen? Zorg voor een uitgekookte teamsamenstelling en lees je slimmer in op bepalende onderwerpen. Het vergt wellicht een aantal drastische maatregelen. De lol zal wellicht iets minder worden, maar the winner takes it all, dus het zal zeker de moeite waard zijn!

1 – Gooi je beste vrienden direct uit je team

Het klinkt erg hard, maar met je beste vrienden ga je de quiz niet winnen. De kans is namelijk groot dat jullie dezelfde interesses hebben. Ken je elkaar van de plaatselijke sportclub? Leuk, dan scoor je misschien veel punten bij de sport-ronde. Maar hoeveel punten halen jullie bij Muziek, Waar is het en Actueel?

De beste stap die je dus kunt zetten is je beste vrienden uit je team gooien. Na afloop van de quiz kan je nog prima een biertje met elkaar drinken, maar als je wil winnen moeten er drastische maatregelen genomen worden.

Idealiter stel je een team samen van mensen die helemaal niets met elkaar gemeen hebben.

Na afloop is het dan ook totaal niet gezellig met elkaar. Je hebt gewonnen, maar dat is het dan ook. Helemaal geen gemeenschappelijke interesses ofzo.

Op het moment dat je enthousiast wil vertellen over dat prachtige doelpunt van Messi van gisteravond en niemand heeft interesse in je verhaal, dan weet je dat je goed zit.

2 – Zoek de Twitter koning

In het winnende team moet eigenlijk gewoon een Twitter koning zitten. De ronde actueel gaat geheel over het laatste nieuws en ook in andere rondes komen actuele nieuwsfeiten naar voren. Zorg dus dat er iemand in het team zit die de hele dag het nieuws door spit.

Let wel, het draait hier niet alleen om het politieke nieuws, maar om al het nieuws. Dus lees ook de sportartikelen door, de showbizz pagina’s en de Koninklijke artikelen.

Actualiteit is het makkelijkste onderwerp om je in te specialiseren. Dus heb je de specialist nog niet in je team? Zorg er dan voor dat iedereen een kleine specialist wordt.

Lees elke dag even snel de koppen door op de websites van de grote kranten. Als elk teamlid hier wat tijd in steekt dan scoor je zo maar 3 of 4 extra punten tijdens de ronde actueel. Dat is de tijdsinvestering dus dubbel en dwars waard!

Geniet elke maand van een uitverkocht café met De Andere Quiz

3 – Waar is die Sportfanaat die zelf niet sport?

De ronde Sport is een ronde waar veel teams zich op stukbijten. Je moet dus echt een sportfanaat in je team hebben om de quiz te kunnen winnen. Het liefst heb je een sportfanaat die al iets ouder is zodat hij of zij ook veel weet van historische sportgebeurtenissen.

Maak ruimte voor de sportfanaat, ook al word je misschien helemaal gek van zijn uitgebreide verhalen over de Tour de France.

Let wel, je hebt helemaal niets aan iemand die het zelf heel leuk vindt om te sporten en dus elke dag aan het hardlopen is. Je moet juist die sportfanaat hebben die zelf nooit sport, maar wel de hele dag naar sport op televisie kijkt.

Ook is het belangrijk dat deze man of vrouw een brede interesse in sport heeft.

Alleen voetbal kijken, of zich voor sport interesseren tijdens de Olympische Spelen is niet genoeg!

Let op! Tijdens de sportronde worden ook heel veel actuele sportvragen gesteld. Op deze vragen kun je je dus heel goed voorbereiden door de websites van NusportTelesport en AD Sportwereld geregeld even door te lopen!

4 – Kies voor de Muzikant met 5 gezichten

De ronde muziek is vaak een lastige ronde. Muziek is zo breed en zo divers dat voorbereiden eigenlijk totaal geen zin heeft. Ook heb je een probleem als bepaalde mensen liedjes moeiteloos meezingen, maar geen idee hebben wat de titel van het nummer is of wie de zanger van het lied is.

Ga dus op zoek naar die muziekkenner die een heel brede smaak heeft. Van reggae, tot rock en van het songfestival tot happy hardcore.

Nederlandstalig is belangrijk, jaren 80 ook en vergeet vooral de huidige top 40 niet.

Idealiter voeg je een radio DJ aan je team toe. Ook een muzikant behoort tot de mogelijkheden, maar dan wel eentje die breed onderlegd is en niet te jong. Wanneer dit allemaal niet te regelen is zal een teamsamenstelling van mensen met verschillende muziekinteresses nog uitkomst kunnen bieden.

5 – Zoek de Reiziger die niet reist op quizavonden

De ronde Waar is het  is ook regelmatig bepalend voor de eindwinst. Niet iedereen heeft even goed opgelet tijdens topografie op school, dus ga ook hier op zoek naar de echte kenner.

Het helpt enorm als je op veel plekken geweest bent. Dan herken je sneller de vlag van een land, de afbeeldingen van een specifieke stad en de plek waar iets ligt op de kaart. Een echte wereldreiziger in je team kan dus zeker het verschil maken!

Een fanatieke reiziger die de helft van de quizavonden mist omdat ie op reis is lijkt niet handig, tenzij je er 2 hebt die elkaar precies afwisselen!

Zoek liever naar die huismoeder die flink gereisd heeft voor ze ging werken. Zeker als ze nu niet verder dan de camping komt omdat ze met 3 kinderen en een drukke baan te maken heeft. Of regel een piloot die een andere baan is gaan zoeken omdat hij de onregelmatige diensten zat was!

Geniet elke maand van een uitverkocht café met De Andere Quiz

6 – Wie kijkt de hele dag naar SBS6?

Showbizz is een onderwerp dat toch regelmatig aan bod komt tijdens De Andere Quiz. Er is geen showbizz ronde, maar de ronde Wie is het heeft er wel een hoop mee te maken. De bekendste filmsterren, muzikanten en BN-ers moet je eigenlijk van gezicht kennen voor deze ronde.

Het liefst heb je een persoon in je team die de hele dag naar Netflix kijkt en de privé en de story uitpluist

Ook in andere rondes wordt regelmatig gevraagd wie op de foto staat, wie ergens succesvol mee was of een bepaalde prijs won. Het shownieuws volgen is dus eigenlijk een must om De Andere Quiz te winnen.

Belangrijke bronnen om te raadplegen zijn AchterklapStory en Privé etc.

7 – Weet welke onderwerpen gaan komen op de quizavond

Het is wellicht nog niet bij iedereen bekend, maar De Andere Quiz produceert voor elke quiz een promotiefilmpje. In deze teaser worden de quizrondes van te voren al bekendgemaakt.

Abonneer je op het YouTube account van De Andere Quiz zodat je de teaser als eerste ziet en weet welke rondes aan bod gaan komen in de volgende quiz

Als de rondes bekend zijn kun je je hier op in lezen. Ook kun je korte fragmenten zien van een aantal video’s die in de quiz voorbij komen. Daardoor kun je je nog specifieker voorbereiden door de filmpjes op te zoeken. Ook kun je alvast nadenken wat voor vragen er over een specifiek filmpje gesteld kunnen worden.

8 – Nodig de specialist uit op de juiste quizavond

Door de teaser komt je er wellicht achter dat er een filmronde in de komende quiz zit. Nu kun je vervolgens een week lang op IMDB rond struinen, maar het is de vraag of dit nu veel impact gaat hebben.

Wanneer je een filmkenner in je vriendenkring hebt is het handig die uit te nodigen als de filmronde op het programma staat

Let wel, met een specialist in je team tijdens deze avond zal er ook iemand een ADV-tje op moeten nemen. Het is belangrijk dat je dan de minst belangrijke kennis overboord gooit. Ook is het de vraag of die filmkennis opweegt tegenover de kennis die je laat lopen. Het moet dus wel een echte kenner zijn, anders kun je het team wellicht beter in tact houden…

Geniet elke maand van een uitverkocht café met De Andere Quiz

9 – Train jezelf tijdens de pubquiz-avond

De fragmentenronde is wellicht de leukste ronde van De Andere Quiz. Het is een ronde waarin regelmatig vragen worden gesteld over de inhoud van het filmpje. Dus heb je goed opgelet op het aantal personen, de kleur van een object of de manier waarop iets is uitgevoerd?

Probeer elke quiz weer te herkennen waar de vragen over gaan. Wellicht ontdek je een bepaalde lijn in wat voor soort vragen er over de filmpjes gesteld worden.

Ook is het de uitdaging om niet alleen op de logische dingen te letten, maar juist op dingen die anderen niet zullen opvallen. Zo kun je echt bonuspunten scoren voor je team!

10 – Zoek naar de structuur in de pubquiz

Na verloop van tijd zullen bepaalde manieren van vragen stellen gaan opvallen. Ook zijn er structuren te herkennen in bepaalde rondes. Zo zit er bijna elke quiz een vraag in over de vlag van een land, moet er een Nederlandstalig lied worden afgezongen en wordt er gevraagd naar iemand die onlangs overleden is.

Speel je elke maand De Andere Quiz? Dan kun je verbanden herkennen in de vraagstellingen waardoor je je wellicht nog beter kunt voorbereiden!

Conclusie: Winnen is een keuze

We snappen dat niet iedereen deze 10 stappen precies zal uitvoeren. Maar er kan natuurlijk ook maar 1 team de winnaar zijn. Duidelijk is in ieder geval wel dat winnen meer een keuze lijkt te zijn.

Winnen is het resultaat van optimale voorbereiding en een uitgebalanceerd team.

Het is niet het gezelligste team misschien. Maar is de Olympische gedachte inmiddels niet een beetje achterhaald?

Heb jij nog andere tips voor het winnen van De Andere Quiz? Plaats ze in de comments onderaan deze pagina!

Scroll to Top