De pubquiz die je makkelijk zelf presenteert

De Andere Quiz presenteren is nu wel heel makkelijk geworden! Toen we van start gingen met De Andere Quiz was altijd de insteek dat de horeca eigenaar de pubquiz heel makkelijk zelf zou kunnen presenteren.

Met name de opzet van de quiz (in PowerPoint) is hier altijd op afgestemd. Maar inmiddels zijn we heel wat stappen verder en worden de vragen zelfs automatisch nagekeken!

In dit artikel lees je hoe De Andere Quiz makkelijk gepresenteerd kan worden door een horeca eigenaar zelf of bijvoorbeeld een vaste gast.

1. Technische vereisten

Doordat we met heel veel multimedia werken is beeld en geluid enorm belangrijk. Als je het niet goed kunt zien of horen dan kan je niet goed mee doen aan De Andere Quiz.

Een overzicht van de benodigdheden:

  • Een computer of laptop om de quiz op af te spelen
  • Een scherm om de quiz te tonen aan de spelers
  • Geluidssysteem om de quiz en presentator goed te kunnen horen
  • Een microfoon voor de presentator

Speel vooraf de quiz een keer helemaal af op de aangesloten apparatuur om te check of alles goed werkt!

Powerpoint 2013 of hoger

Onze quizzen kunnen worden afgespeeld in Microsoft PowerPoint 2013 of hoger.

Voor windows computers is het bovendien mogelijk om de gratis PowerPoint viewer van microsoft te gebruiken, als het programma nog niet op de computer aanwezig is.

2. Quizopzet via PowerPoint

De Andere Quiz wordt altijd aangeleverd in PowerPoint formaat. We hebben hier een aantal handigheidjes bij ingebouwd waardoor het heel simpel wordt om De Andere Quiz zelf te presenteren.

Na de speluitleg, spelregels en het ronde overzicht volgen de quizvragen die worden ondersteund door veel multimedia. Een quiz bevat 80 vragen verdeeld over 8 quizrondes.

Het enige wat je moet doen is klikken naar de volgende dia!

De presentator hoeft eigenlijk alleen maar met een afstandsbediening door de dia’s heen te klikken. Een kind kan de was doen!

Pubquiz in 3 delen

De quiz wordt gespeeld in 3 blokken die allemaal een eigen antwoordformulier hebben (zodat in de pauzes geen antwoorden kunnen worden opgezocht).

We leveren elke quiz 3 PowerPoint bestanden aan zodat de bestanden niet te zwaar worden.

Na 3 rondes verzenden de teams het formulier en kan je de antwoorden geven die ook in de PowerPoint voorbij komen. Na dit blok is het tijd voor een pauze en kan je PowerPoint deel 2 vast klaar zetten.

Opzet powerpoint dia’s

Ga quizzen in het café met onze multimedia pubquizzen!

3. Bedienen multimedia

We gebruiken veel multimedia in onze quizzen. Bij bepaalde media willen we de volle aandacht pakken en spelen we deze dus full-screen af.

Er zijn ook momenten waarbij de quizzer eerst de vraag moet weten voordat de video in beeld komt. In dit geval staat een ‘Klik afbeelding’ in beeld zodat de presentator weet dat hij eerst de vraag kan voorlezen en dan na de klik de video kan laten afspelen.

Bij muziekvragen tonen we bij de antwoorden naast de cover ook altijd het originele muziekfragment

Opzet met multimedia

4. Antwoorden automatisch nagekeken

Dit kan doordat de teams de antwoorden via onze mobiele applicatie invullen en de presentator de eindstand in ons portaal kan ophalen.

Na afloop van de pubquiz is de eindstand meteen bekend waardoor de prijsuitreiking direct plaats kan vinden!

De app kan gratis geïnstalleerd worden op een smartphone of tablet. Klik op onderstaande afbeelding om de app te downloaden.

5. Eindstand bekend maken

De teams geven in het antwoordformulier aan bij welke locatie ze de quiz spelen. Hierdoor kan alleen jij hun resultaten terugvinden in het quizportaal.

Na de eerste 3 rondes vraagt de presentator alle teams het formulier te versturen. Vervolgens worden deze resultaten direct zichtbaar in het portaal. Daarna kunnen de antwoorden behandeld worden zonder dat iemand het eigen formulier nog kan wijzigen.

Ons portaal rekent zelf een totaal score uit van elk team na de 3 individuele blokken

Na de pauze volgt blok 2 (met 3 rondes) en als laatst blok 3 (2 rondes). Het portaal telt de score van de verschillende blokken bij elkaar op als hetzelfde e-mailadres is ingevuld in het formulier. Na afloop van de quiz kan dus direct de eindstand bekend worden gemaakt!

Eindstand in ons quizportaal

6. De pubquiz begeleiden

Natuurlijk kan iedereen wat vragen oplezen. Maar een goed voorbereide presentator die met het nodige zelfvertrouwen, en een aardige dosis humor, de quiz presenteert kan een hoop toevoegen!

Het is extra leuk als de presentator een bekende is uit het café of restaurant. Dan weet hij of zij heel goed waar een geintje over gemaakt kan worden en wanneer een opmerking wel of niet serieus bedoelt is.

Het helpt enorm als de presentator vooraf de quiz heeft doorgenomen.

Dan weet hij of zij welke onderwerpen aan bod komen en waar eventueel vragen over kunnen komen.

De bedenktijd aanpassen

Het is niet mogelijk om een standaard bedenktijd te hanteren voor elke quizvraag. Soms moet er bij een vraag een opsomming op het formulier komen, moet er iets berekend of geschat worden, of heel diep gegraven worden in het geheugen.

Kijk dus vooral in de zaal in hoeverre de mensen klaar zijn met overleggen of je al door kan naar de volgende vraag.

Bij de antwoorden mag er wel wat snelheid gemaakt worden.

De vragen zijn immers al bekend, dus lees alleen de antwoorden voor en ga vervolgens gewoon gelijk verder naar de volgende vraag. Als de antwoorden zijn gegeven is het tijd voor een pauze en kunnen er altijd nog aanvullende vragen gesteld worden.

Scroll to Top