Op bezoek bij Ricky’s Sportsbar

Op bezoek bij... Ricky's Sportsbar

Een sportsbar aan een sporthal vast in Bleiswijk. Hoe krijg je die vol? Dan moet je dingen organiseren! Na af en toe een muziekquiz besloot Ricky’s Sportsbar in oktober te starten met De Andere Quiz. Nu in februari zit de bar maandelijks vol met 70 quizzers, waar deze op een andere vrijdagavond gevuld is met een man of 20.
Deze maand brengt ons bezoek aan een vaste klant mij in de provincie Zuid-Holland. Zo tussen Rotterdam en Den Haag neem ik de afslag op de A12 en rij ik het dorpje Bleiswijk in. Bleiswijk is een dorp met zo’n 10.000 inwoners en ziet er gezellig uit. Vastgeplakt aan sporthal Rijneveen vinden we Ricky’s Sportsbar.
Sinds anderhalf jaar is Rick Handelaar de man die de tent laat draaien en afgelopen oktober is Rick begonnen met De Andere Quiz. Dan is het natuurlijk leuk om in februari eens te gaan kijken hoe het loopt. Komen er veel mensen op af? Vinden die mensen het leuk? Welke rondes vallen in de smaak en welke niet?

Ricky's Sports bar speelt sinds oktober 2018 en is inmiddels elke maand vol bij het spelen van De Andere Quiz

De starttijd is half 9 maar ik ben nog in geen enkele kroeg geweest waar de starttijd ook werd gehaald. ‘Ik verwacht nog wel wat mensen’ zegt Rick en hij krijgt gelijk. De zaak blijft verder vol lopen en ik begin me af te vragen of iedereen wel kan zitten. Maar ach, dan komt er gewoon een statafel bij en kunnen we aan de slag. Rick heeft wel wat aanpassingen gedaan na de vorige quizzen om het beter te kunnen doen. Mede door het staan kon niet iedereen het zien. Rick heeft daar een investering in gedaan en nu kan de quiz afgespeeld worden op alle schermen in de sportsbar en dat werkt echt perfect.
Er zijn toch zeker wel al 60 mensen binnen en zo kan toch iedereen goed mee doen. In het begin presenteerde Rick zelf nog van achter de bar maar dat werkt niet echt lekker als je ook aan het tappen bent, daarom maakt presentator Lucas vanavond zijn debuut. Lucas heeft de quiz goed doorgenomen want zeker bij een ronde als de bliksemronde is het erg goed als je voorbereid bent natuurlijk en Lucas is dat.

Vaste quizzers vragen op de avond al wanneer de volgende quiz weer ingepland is

Daarnaast is Cees als nestor aanwezig om de scores bij te houden in de pauzes en ook om een beetje op te letten of het allemaal goed gaat. Even iemand wijzen dat je niet op je telefoon dingen op moet zoeken hoort er dan ook wel eens bij natuurlijk, het moet wel eerlijk blijven. Ricky’s Sportsbar promoot de quiz vooral via facebook. ‘Als je eenmaal een vaste groep hebt merk ik dat vooraf al gevraagd wordt wanneer de quiz komende maand is. Dat gaat prima zo.’
We gaan van start en het fanatisme zit er lekker in. ‘nee joh, schrijf dit nou op. Ik weet het zeker!’ horen we meer dan eens langskomen. Wat opvalt is dat hier echt alle leeftijden meedoen, en ook veelal samen met elkaar in 1 groepje. Dat is meestal het ingrediënt voor hoge scores en dat is hier ook het geval, 2 op 3 antwoorden goed is geen uitzondering bij Ricky’s Sportsbar.
Actueel  is goed te doen en de ronde Waar is het is populair onder de fanatiekelingen want ‘dan komt kennis boven hè.’
In de pauze spreek ik wat groepjes om toch eens te vragen wat nou leuke rondes zijn en ‘meer sport’ en ‘meer muziek’ zijn uitspraken die we veel terugkrijgen. Eigenlijk vinden ze alle rondes wel leuk want er is voor iedereen wat bij.
Vooraan zit een groepje wat inmiddels wat vaker mee heeft gedaan en die nu de ervaring hebben van de fragmentenronde. ‘Ja, je weet inmiddels dat je echt op alles moet letten. Kleuren, uitspraken, aantallen: alles kan gevraagd worden. We zijn aardig getraind inmiddels.’ En ja hoor, bij een vraag over de kleur stoelen op de achtergrond zegt er eentje stoïcijns ‘rood en geel’ waar de rest van de teams hun handen in lucht werpt en roept ‘hoe moet ik dat nou weten!

Ja, je weet inmiddels dat je echt op alles moet letten bij De Andere Quiz

Veel mensen geven aan dat het echt leuk is om mee te doen. ‘Er wordt niet heel veel georganiseerd in Bleiswijk dus dit is echt heel leuk. Het loopt ook echt heel goed, er zitten nu denk ik 30 of 40 mensen meer dan op een normale avond dus voor Ricky’s Sportsbar is het ook een topavond.’ En dat zien we ook, de schalen bittergarnituur blijven langskomen en de tap draait op volle toeren.
Bij aankondiging van de sportronde beginnen de mannengroepjes al te joelen maar het valt soms tegen. Het is niet alleen voetbal hè. De filmpjes van Veronica Inside vinden ze mooi ‘dat mag er veel meer in’ maar als er vragen over schaatsen komen wordt het lastiger. ‘Wie kijkt er nou nog schaatsen tegenwoordig.’

Wie kijkt er nou nog schaatsen tegenwoordig

De muziekronde is erg populair en dat wil wel in Bleiswijk. Hoge scores ook bij deze ronde. Bij vragen als ‘maak de zin af’ schreeuwt de hele sportsbar luid het antwoord door de kroeg dus iedereen heeft wat gratis punten. Bij de ronde over de liefde gebeurt dit wederom bij ‘mag ik dan bij jou’ wat wel aangeeft dat gezelligheid en saamhorigheid hoogtij viert in Ricky’s Sportsbar.
Na 6 van de 9 rondes is het nog aardig spannend als we tussenstanden zien bij Cees. Cees geeft tussendoor ook fijn commentaar en de man is duidelijk in zijn voorkeuren. Een groot Feyenoord logo op zijn bierglas maakt al een hoop duidelijk.
Na 1 vraag horen we hem gedecideerd zeggen ‘deze vraag had ik eruit gelaten’ wat een glimlach bij mij doet ontlokken. Schitterende man.
Inmiddels is het bijna half 12 en gaan we naar het einde toe. De beslissing moet vallen via de bonusvraag en dat is altijd spannend. Het was een heftige strijd tussen de teams maar er was vooral veel gezelligheid, plezier, humor en saamhorigheid in Ricky’s Sportsbar. De prijzen worden verdeeld en de nieuwe quiz wordt al weer ingepland en in de agenda’s gezet. Tijd voor revanche!
Ik heb een erg gezellige avond gehad in Bleiswijk en het was echt leuk om te zien hoe gezellig het is en hoe populair de quizavond is. Dat er nu ook echt aan gewerkt wordt om het beter te maken is prachtig, met de nieuwe presentator en dat er nu op alle schermen mee gekeken kan worden. Mooie tent, leuke mensen en gewoon een topavond. Prachtig.
Meer weten over Ricky’s Sportsbar in Bleiswijk? www.rickyssportsbar.nl