Op bezoek bij de pubquiz van Café De Bruine Pij in Breda

We gingen op bezoek bij Café de Bruine Pij, waar De Andere Quiz gespeeld wordt sinds januari 2016.

Het begon ooit klein met een team of 8, maar tegenwoordig is het café tot de laatste stoel gevuld en moeten soms zelfs mensen teleurgesteld worden omdat er geen plek meer is.

De omzet ligt ruim 1000 euro hoger dan op een reguliere woensdagavond. Hoog tijd om eens op bezoek te gaan en te kijken waarom De Andere Quiz hier zo succesvol is.

Speciaalbiertjes overal

Op woensdag 23 januari 2018 bezochten we een quizavond bij dat ene café in Breda, onder de Grote Kerk, waar je lekker jezelf kunt zijn, zoals beschreven wordt op de website. Ik moet zeggen dat ik me ook wel thuis voelde in dit gezellige café wat vooral bekend staat om de heerlijke speciaal biertjes.

Zo’n 3 kwartier vooraf kwam ik binnen en was het al bijna vol. Dit allemaal tot mijn grote verbazing, want dineren bij de Bruine Pij is er op dit moment nog niet bij!

Liefde van Lotte –> Onbetaalbaar

Ik werd hartelijk ontvangen door Iris, ze verwijst mij voor vragen over de quiz door naar Koen die eigenlijk bij alle quizzen aanwezig is. Koen is nog wel even druk want het café is al aardig vol. Ik zoek een plaatsje aan de bar en besluit de kaart eens te bekijken.

Tussen de ‘Happen’ staat ineens Liefde van Lotte –> Onbetaalbaar. Ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar ben er nog altijd niet achter wat hier precies het verhaal bij is. Wellicht iets voor een volgende keer…

Quizzers naar huis sturen

Koen vertelt dat de laatste 3 maanden echt ontzettend veel mensen op de quiz af komen. Blijkbaar is het al een paar keer voorgekomen dat er mensen teleurgesteld naar huis moeten omdat er geen plek meer is.

Uiteindelijk besluit ik mijn plek aan de bar op te geven aan een team dat met wat krukken van buiten het kleine plekje aan de bar weet te bestieren.

De mensen komen steeds vroeger op de avond om een plek voor het team te verzekeren.

Een uur vooraf zijn de meeste teams dan ook al binnen en ingeschreven bij presentator Wouter. Koen geeft aan dat de quiz zijn geld dubbel en dwars waard is.

Een normale woensdag levert een omzet van 600 tot 800 euro op, maar op een quizavond zitten we zo rond de 1800 euro!

Wouter blijkt een ervaren presentator. Hij presenteerde de quiz een lange tijd tot hij een andere baan vond. Junior nam de presentatie over, maar kon deze avond niet aanwezig zijn.

Ga ook quizzen bij jouw horeca locatie

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vooraf heeft Wouter de quiz al even doorgenomen zodat hij weet wat er allemaal voorbij gaat komen, en vooral ook waar hij eventueel vragen over zou kunnen krijgen.

Om half 9 knalt Eye of the Tiger door de speakers. Wouter begint zijn praatje en legt de spelregels nog even uit voor een team dat vanavond voor het eerst mee speelt.

Er doen 19 teams mee van voornamelijk 4 personen.

Kosten zijn 2 euro per persoon, maar bij winst ontvang je 25% korting op de rekening en een lunch bij de Bruine Pij voor het hele team. Ook de 2e en 3e prijs met speciaal biertjes en korting van 15 of 10 % op de rekening zijn aanlokkelijk.

Met de ronde actueel wordt er afgetrapt, er ontstaat vooral wat rumoer als de vraag gaat over hoe een gevangene onlangs is ontsnapt in Rotterdam. Was het via de bestelbus van de bakker, in een vuilniszak van een andere gevangene of via een helikopter misschien?

Hoe ontsnapte onlangs een gevangene in Rotterdam?

De fragmentenronde is ook een succes. Er wordt hard gelachen om een medewerker van een winkel die in de deuropening doet alsof hij de ramen zeemt.

Ook is duidelijk dat er veel ervaren spelers in de zaal zitten, want je moet heel goed opletten om te weten dat de man die flink voor gek wordt gehouden uiteindelijk 6 keer met een fles op zijn hoofd is geslagen en niet 5 keer!

Samen nakijken, altijd leuk

Na de ronde Waar is het worden de vragen gezamenlijk nagekeken. Alle vragen komen nog een keer voorbij terwijl de teams elkaar onderling punten uitdelen.

Wouter krijgt het druk in de pauze met het opmaken van de tussenstand met al deze teams, ondertussen spreek ik Pepijn die het erg leuk vindt deze avond te werken omdat de sfeer er altijd goed in zit op een quizavond.

Inmiddels schuif ik aan bij een team dat maandelijks meespeelt. De dames doen leuk mee, maar winst zit er meestal net niet in, op 1 keer na overigens!

Populair blijkt de muziekronde, maar ook Wie is het en Waar is het vinden ze erg leuk. Wat minder enthousiast zijn ze over de Sportronde, maar ze snappen wel dat die er natuurlijk ook bij hoort.

We kunnen altijd erg lachen om de leuke filmpjes, dat maakt deze quiz een stuk leuker dan andere quizzen!

Ook de moeilijkheidsgraad past beter bij ons, geven de dames aan.

Het 2e blok bestaat uit Sport, Muziek en de ronde Michael. Niemand heeft enig idee wat ze van deze ronde moeten verwachten, maar uiteindelijk doet hij het best goed.

Dat er ook een sportvraag in deze ronde zit kan een dame achter in het café niet helemaal bekoren. Wouter pareert de opmerking en gaat gestaag verder.

Het 2e blok bestaat uit Sport, Muziek en de ronde Michael.

Na het 2e blok volgt een tussenstand en maakt iedereen zich op voor het spannende slot.

Tijdens het laatste deel zit ik aan tafel bij 2 teams die een paar maandjes meespelen. Vorige keer waren ze met een groep van 16, dit keer met ongeveer de helft. De lol is er niet minder om.

What’s next, een geniale quizronde

Met name de ronde What’s Next doet het goed.

Een filmpje stopt en de vraag is wat er gaat gebeuren als je 2 mannen stenen naar elkaar ziet overgooien.

Na veel discussie wordt toch maar genoteerd dat er uiteindelijk een naakte vrouw door het scherm gaat lopen…

Na Wie is het en de Bliksemronde zit het er op en is het tijd voor de prijsuitreiking. Niet iedereen besluit de bon al af te rekenen, want er wordt gehoopt op een korting na de prijsuitreiking.

Team Jo & Ko verslaat Co & Jo met 2 punten

Uiteindelijk blijkt het 3M Team onderaan te zijn geëindigd met 44 punten, niet eens zo slecht, maar een dreamteam was het blijkbaar toch niet helemaal. De winst is voor The Beasty Boys met maar liefst 74 punten!

Rond de klok van 12 uur, voor ik naar huis ga, vraag ik nog eens aan Koen waarom het hier nou zo goed gaat met De Andere Quiz. Koen geeft aan dat quizzen sowieso erg populair zijn, maar dat deze quiz erg leuk is vanwege de filmpjes.

“Het zit gewoon heel goed in elkaar en er is veel afwisseling in de onderwerpen. De quiz duurt uiteindelijk ongeveer 3 uur, maar veel mensen zijn al een uur eerder binnen natuurlijk.”

Koen geeft nog een keer aan dat het echt veel drukker is als een andere woensdagavond. “Dit is in de loop der tijd zo gegroeid. Er komen mensen naar ons toe die van quizzen houden en ons voorheen nog niet kenden, dan creëer je toch een nieuwe klantenkring.

Een eventuele muziekquiz van De Andere Quiz zou er denk ik ook prima bij kunnen elke maand, maar die is er helaas (nog) niet…”

Meer informatie over Café de Bruine Pij op www.cafedebruinepij.nl

Scroll to Top