Benefietquiz voor horeca

Zo kwam de benefietquiz tot stand

Corona crisis in Nederland, alle horeca dicht en zelfs de scholen sluiten. Oei, toen werden ineens al onze bedrijfsuitjes geannuleerd en ook de horeca neemt voorlopig geen quiz meer af.
Hierdoor kwamen we met een groot dilemma te zitten. De enige inkomstenbron die we overhielden waren de vaste abonnees bij de horeca. Maar ja, je kan die nu toch geen geld vragen als ze de quiz niet eens kunnen spelen en ondertussen zelf helemaal geen inkomsten hebben...

Wat als straks de helft van onze vaste horecalocaties failliet gaat? Kunnen we ze niet helpen? 

Een quizzer wil quizzen, ook als de kroeg dicht is

Het idee van een quiz online spelen was al snel geboren. Mensen zitten aan huis gekluisterd, hebben weinig te doen, dus de behoefte aan online een quiz spelen is groter dan ooit. Toen we op het idee kwamen om donaties te werven hadden we nog niet het idee dat het haalbaar was.

Ons dilemma

Moeten wij dan geld innen via ideal en vervolgens dat aan de cafés uitbetalen? Dat is heel veel gedoe, en hoe gaat dit dan fiscaal? Moet er BTW over geheven worden? En geloven mensen dan wel dat wij daar helemaal niks aan verdienen?
Na lang nadenken hadden we ons gloeilamp momentje. Wat nou als we de donatie niet ontvangen, maar de cafe's vragen zelf een tikkie te sturen? En zo geschiede...

Technische uitdaging

Het werd eigenlijk een grote technische uitdaging. Op de website moest het mogelijk worden een donatie te doen aan een enorme waslijst aan cafés.
We gingen van start door ruim 200 horecalocaties te informeren die soms of regelmatig quizzen van ons afnemen.

Niet alleen voor onze klanten

De optie moest ook aanwezig zijn om een andere horecagelegenheid toe te voegen aan de lijst. Het zou voor ons de ideale manier zijn om heel Nederland kennis te laten maken met De Andere Quiz, de pubquiz met hilarische filmpjes.
Dit toevoegen mocht alleen niet automatisch gebeuren, want dan kan iemand zijn eigen e-mailadres invullen en zich zo voordoen als café eigenaar.

Promotie

We begonnen de actie op woensdagochtend met een mail naar onze hele horeca mailinglijst. Hier zitten meer dan 350 adressen in, maar ongetwijfeld ook van mensen die niet meer in de horeca werkzaam zijn.
Vervolgens informeerden we mensen die met ons in contact zijn geweest voor uitjes, Facebook werd ingezet, en we deden ook een betaalde campagne op Facebook.
Op vrijdagmiddag kwam er voor het eerst serieuze aandacht van de media. We hadden een interview op radio Drenthe. Eind van die dag zaten we op 300 donaties en er waren inmiddels flink wat cafe's toegevoegd.

En toen ging het los...

Op zaterdag kwam alles ineens in een stroomversnelling. We waren bij SLAM! op de radio, diverse in de buurt pagina's op Facebook berichtten over ons artikel, radio Rijnmond plaatste een uitgebreid interview en  Upcoming had een heel leuk artikel over de benefietquiz.
Wat waren we blij dat Anouschka ons uit de brand kwam helpen. Ze verwerkte inmiddels alle cafe's die zich wilden toevoegen.

Resultaten van de Benefietquiz

  • Ruim 2000 deelnemende horecalocaties
  • Wekelijkse opbrengst momenteel rond de € 65.000,-
  • Ruim 3500 nagekeken antwoordformulieren per quiz
  • Wekelijks rond de 8.000 ingelogd op onze stream
  • Ruim 4.000 donaties per quiz

Op naar de volgende editie!

Op de avond besloten we dat dit niet bij een eenmalige actie kon blijven. Nog tijdens de quiz meldden cafe's zich aan, die hadden dus nog amper tijd om donaties te werven.
Daarnaast hebben we zo veel positieve reacties gekregen dat we enorm uitkijken naar de volgende quiz. Hopelijk dan met nog veel meer mensen bij elkaar. Al hoe wel, echt bij elkaar zitten ze niet. De meeste teams communiceerden met elkaar via apps, video calls of de telefoon... 🙂

Benefietquiz gaat viral!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FL5SIzjMYqY[/embedyt]

 

Geef in ons event aan dat je mee doet vanavond!

De reacties die we hebben ontvangen

Ha organisatie, Bedankt voor de organisatie van de quiz in deze tijd. We hebben ons goed vermaakt! Groeten!
 

Jongens, ik weet niet wat me overkomt!

Ik krijg ineens heel veel donaties van gasten die aan jullie quiz mee doen. Bij deze wil ik jullie persoonlijk echt uit de bodem van mijn hart bedanken voor dit initiatief! Heel veel succes en echt, heel erg bedankt!
 
Dag Willem, allereerst wil ik zeggen hoe fantastisch wij de quiz en de spontane organisatie hiervan door jullie vinden! Echt heel leuk en we hebben van deelnemers super positieve reacties gehad! Complimenten voor jullie en vanuit ons een hele grote dank!
 
Jongens echt super toffe actie van jullie. Enorm bedankt voor vanavond en het initiatief.
 

Gisteren met De Andere Quiz avond meer dan 200 euro aan donaties gehad.

Super leuk initiatief! Volgende week zaterdag doen we zeker weer mee!
 
Wcpapier, ik kom echt niet meer bij hahaha. ? Top quiz!
 
Wat zullen jullie het druk hebben gehad. Top gedaan .was erg leuk. Wij hebben zelf een leuke avond gehad met ons gezin .

Lang geleden dat dat kon op zaterdagavond. Thanks!

 
Dank voor dit initiatief en de leuke quiz. Wij doen zelf regelmatig mee aan een pubquiz en dit was - ondanks een andere setting - zeer leuk om weer te kunnen doen. Hulde!
 
The morning-after... Zo! Wat zitten we hier aan de ontbijttafel na te genieten! Bedankt voor de geweldige quiz! Geweldige filmpjes! We lagen helemaal in een deuk bij het filmpje “als atletiek vergezocht was”. En nog steeds!.. is het mogelijk om daar een link naar you tube van te krijgen?  Het was soms uitdaging qua geluid,

maar hoe heerlijk was t! Ik had er persoonlijk behoefte aan! Na al dat verschrikkelijk nieuws..

 
Wat een fantastisch initiatief!!! Heel veel dank daarvoor.
 
Zo fijn van jullie!! Doet jullie zaak ook echt goed! Zal jullie zeker niet vergeten! Heel veel dank.
 
Onwijs bedankt dat jullie dit opgezet hebben!
 

Hallo, wat was het leuk gisteravond. Ik zat alleen op de bank maar voelde mij even niet alleen.

Heb echt een super avond gehad. Bedankt voor de organisatie en ik ben er volgende week weer bij
 
We hebben genoten van de online editie en zijn er volgende week zeker weer 'bij'. Top initiatief!
 
Wij hebben zo’ gezellige avond gehad. Voor het eerst sinds onze vakantie weer ( virtueel) met de familie bij elkaar. We doen volgende week zeker weer mee. Bovendien steunen we hiermee ons stamcafé!
 
Gisteravond pubquiz online ges peeld. Was ontzettend leuk. Volgende week doen we weer mee!
 

Was erg leuk. En team De Smurfen vond het wel erg leuk dat we een eigen vraag kregen 🙂

 
Wij gaan ook weer meedoen, hebben een leuke avond gehad gisteren en ook nog ons zaterdagmorgen koffie adres kunnen helpen.
 
Wat een leuke zaterdagavond. Bedank. Tot volgende week
 
Was super leuk! We gaan nog meer promoten en volgende week zeker weer meespelen!!
 

Was heel tof, mannen! Leuke quiz, live chat handig, ondertussen met elkaar beeldbellen.

Erg leuk! Voor herhaling vatbaar! Dank, mannen!